Over Sensus

Sensus heeft diverse betekenissen zoals zin, gewaarwording en verstand. Zo is er Sensus vitae, ‘de zin van het leven en Sensus Communis dat ‘gezond verstand’ betekent. Voor mij betekent gezond verstand dat we niet alleen vanuit ons hoofd leven maar vanuit ons hele wezen. Bij een zintuig betekent sensus ‘gewaarworden’ of ‘vermogen tot waarnemen’. Het vermogen tot zelf-bewust-zijn.

Een betekenis van Hatha yoga is de verbinding tussen Ha (de zon) en Tha (de maan). In de yoga vinden we verbinding met wat is, verbinding met onszelf, tussen het mannelijke en vrouwelijke, het passieve en het actieve, de verbinding tussen in – en uitademing, tussen aanspannen en loslaten. Yoga heft de dualiteit op tussen uitersten zonder dat één van beide onderdrukt wordt of overmatig aanwezig is. Je komt in een midden, in een neutrale energie waardoor je in balans komt. In die balans ligt rust en vrede besloten en krijgen we toegang tot onze eigen innerlijke wijsheid en vreugde.

 

meditatie chakra inspiratie

Schilderij door M. Liem

Dit schilderij belichaamt in mijn beleving de verbinding tussen de hemel en de aarde, tussen ratio en gevoel. Een cursiste, kunstschilderes, raakte geïnspireerd tijdens een chakra meditatie aan het einde van de yogales. Vanuit die inspiratie heeft ze dit schilderij gemaakt, met als uitgangspunt de filmposter van ‘Midnight’s children’.

Het weerspiegelt voor mij dat de chakra’s krachtig, tastbaar en vreugdevol aanwezig zijn in deze gracieus dansende vrouw. Zij danst haar dans zonder terughouding van binnen naar buiten maar verliest zichzelf niet in extase. Ze beleeft het spirituele en blijft verbonden met de aarde. Deze verbinding tussen het aardse en het spirituele is een belangrijk thema in mijn leven. Zoals een boom takken nodig heeft die naar de hemel reiken en een gezonde stevige stam en wortels om stevig in de aarde te wortelen.