Yin Yoga

Yin yoga

Yin yoga wordt tijdens de hatha yogalessen ingevoegd.

Yin yoga is een rustige vorm van yoga waarbij niet intensief bewogen wordt. Er is tijd voor het lichaam om helemaal te wennen en toe te geven aan een lichaamshouding en zo grenzen te verkennen en te verleggen. De aandacht wordt naar binnen gebracht en je komt tot rust.

Een veel gebruikte uitspraak in de Yin yoga waaruit de zachte benadering met respect voor de grenzen en mogelijkheden van het lichaam goed tot uitdrukking komt:

“Don’t use your body to get into the pose, use the pose to get into your body”

De houdingen die je bij deze vorm van yoga aanneemt zijn vooral gericht op het versterken en versoepelen van het bindweefsel en de gewrichten. De stuggere weefsels van het lichaam hebben langer de tijd nodig om los te laten. De stuggere weefsels van het lichaam die je met yin yoga aanspreekt zijn gewrichten, pezen, ligamenten en overige bindweefsels. Wanneer het bindweefsel soepeler wordt, bevordert dit de algehele souplesse en fitheid van het lichaam.

“Hoe beweeglijker en elastischer onze lichaamsweefsels zijn, des te vreugdevoller en levenslustiger we zelf zijn.”

(Tovi Browning, Holistic Pulsing)

Bij alle yin houdingen worden bepaalde meridianen gestimuleerd d.m.v. stretch of druk waardoor je de doorstroming van Chi, levensenergie, stimuleert. Een goede doorstroming van Chi vormt de basis voor lichamelijke en geestelijke gezondheid.

Fysieke voordelen om Yin yoga te doen:

• Spieren loslaten;
• Bindweefsel en gewrichten herstellen en versterken;
• Mobiliteit vergroten.

Zijn, overgave en acceptatie:

• Je hoeft niets te doen. Je laat tijd en zwaartekracht hun werk doen. Hoe meer je los laat hoe meer ruimte er kan ontstaan. Dit is een mooie aanvulling op een actief dagelijks leven waarin we veel ‘moeten’ doen en druk bezig zijn.
• Met aandacht aanwezig zijn en in het hier en nu. Niet oordelen over wat zich aandient tijdens het verblijven en doorademen in een lichaamshouding. Je niet verbinden met gevoelens en gedachtes die voorbij komen.

Overgave:

• Inzicht en bewust wording. Het langer verblijven in een lichaamshouding kan confronterend zijn en inzicht bieden in hoe je bijvoorbeeld omgaat met fysieke grenzen of hoe je omgaat met weerstand.
• Bepaalde patronen kunnen door Yin yoga dan ook versoepelen, bijgesteld of losgelaten worden.

Acceptatie:

Accepteren en compassie. Het accepteren van je zelf, je lichaam en de ademhaling zoals het op dit moment is, hier en nu. Leren doorademen met wat er is zoals het is. Als we accepteren, stoppen we met vechten en kan de weerstand los gelaten worden. Hierdoor kunnen lichaam en geest ontspannen.

Balans tussen yin en yang:

yin yoga

Door de dynamiek tussen beide uitersten ontstaat balans. Enerzijds de passief en naar binnen gerichte yin, de stuggere weefsels in het lichaam, de maan. Anderzijds de actief en naar buiten gerichte yang, de meer beweeglijke delen van het lichaam zoals de spieren, de zon. Yin en yang kunnen completeren elkaar. Een yin yogales zal dus ook yang elementen bevatten.