Lichaamsgerichte therapie

Wat is Lichaamsgerichte therapie?

Bij Lichaamsgerichte therapie wordt yoga therapeutisch toegepast. Het is een combinatie van hatha yoga en andere therapeutische werkvormen waarbij zowel het gevoel, de zintuigen, het lichaam als de cognitie worden aangesproken. Dit maakt het tot een holistische ervaringsgerichte vorm van therapie. Therapeutische werkvormen die ingezet worden zijn onder meer yoga, kunstzinnige oefeningen als energetisch tekenen of schrijven,  systemische opstellingen, voice dialogue, affirmaties, ademoefeningen, helend beeld, visualisaties en stem gebruik.

Door in je lichaam te ervaren van wat iets met je doet, kan je je bewust worden van wat je voelt en dit met je verstand begrijpen. Als we accepteren wat we voelen en begrijpen, kunnen we de weerstand loslaten. Als we de weerstand los kunnen laten, stoppen we met vechten en ontstaat er ruimte en komen we meer in onze zachtheid. De zachte kracht van aanwezig zijn zonder te vechten, zonder strijd. In deze staat kan je zonder oordeel kijken naar een blokkade of een ondermijnende gedachte of situatie, voelen wat het met je doet en hier op een heldere manier mee aan de slag.

Kernwoorden bij Lichaamsgerichte therapie zijn: bewustwording, acceptatie, inzicht, verwerken en heler worden.

Voor wie?

Lichaamsgerichte therapie is geschikt voor jong en oud, van ziek tot gezond. Het kan bijvoorbeeld ingezet worden bij ontwikkelingsstoornissen, concentratieproblemen, faalangst, somberheid, angst, onzekerheid, bij het verwerken van een ingrijpende gebeurtenis of bij hoog gevoeligheid kan het tools bieden die kunnen bijdragen aan het versterken van een gezond zelf gevoel en het ervaren en aangeven van grenzen. Zo hebben hoog gevoelige kinderen en volwassenen er baat bij om de kracht in zichzelf te ervaren en tot rust te komen.

Wat kan Lichaamsgerichte therapie voor u betekenen?

Deze therapie kan u ondersteunen bij ontwikkelingsvragen en bij het verkrijgen van inzicht in uzelf. Het is een goede therapievorm om uw eigen koers helder te krijgen en inzichten in uzelf te integreren in uw leven. Het kan ondersteunend zijn bij een herstelproces na een moeilijke periode, ziekte of burnout. Tevens biedt het een ingang om uzelf beter te leren kennen en een interessant bewustwordingsproces aan te gaan.

Lichaamsgerichte therapie kan u helpen om:

• meer in uw eigen kracht te gaan staan;
• blokkades op te ruimen;
• patronen te doorbreken;
• rouwproces te doorstaan;
• een interessant bewustwordingsproces door te gaan;
• ontwikkelingsvragen uit te werken;
• inzicht te krijgen in uzelf;
• te stoppen met vechten en meer vanuit zachtheid leven.

Neem gerust contact met mij op als je meer wilt weten of een afspraak wilt maken.